Amatai
Juodos duonos skonis
Bronius VERTELKA
|
Duonos kepėjai Teresė
ir Povilas Meškauskai
|
|
Iš krosnies ištraukti
kepalai turi pailsėti
|
Visi, paragavę Teresės ir Povilo Meškauskų namuose
keptos ruginės duonos, ją giria ir lauktuvių į svečias šalis veža.
Panevėžyje gyvenantys sutuoktiniai Meškauskai
buvo įpratę prie kaimiškos duonos, todėl vis vykdavo į Berčiūnus
jos nusipirkti. O paskui pagalvojo kodėl nepamėginus išsikepti
patiems? Viena pažįstama pamokė, be to, Teresė ir pati prisiminė,
kaip jos mama tešlą minkydavo. Taigi Meškauskai išsimūrijo kaimišką
krosnį, ir pradėjo sau duoną kepti. Kas likdavo, kaimynams padalindavo
ar į darbą nusinešdavo. Pabandė prekiauti turguje. Taip atsirado
nuolatinių duonos pirkėjų. Yra ją perkančių po 1518 metų. Sulaukia
pirkėjų net iš Vilniaus. Kai buvo pigesnės kelionės, atvykdavo sveikuoliai
iš Linkuvos, Saločių, Krekenavos. Gardžią duoną popiežiui Jonui
Pauliui II vežė tuo metu Romoje studijavęs Robertas Pukenis (dabar
kanauninkas). Jos skonį žino Panevėžio vyskupas emeritas Juozas
Preikšas, kiti kunigai.
Duonos kepimo recepto pas Meškauskus teiravosi
verslininkai, norėję ją kepti Baltarusijoje. Naminės duonos gamybos
aprašymas iškeliavo ir į Švediją. Dabar Meškauskai nebeišduoda duonos
kepimo receptūros, nes vieninteliai jie tokią kepa Panevėžyje ir
nenori turėti konkurentų.
Rupius ruginius miltus Meškauskai perka iš malūnų,
tešlą užmaišo Krekenavos meistrų darytuose mediniuose kubiluose.
Išsaugojo ir šimtametį kubilą, dar Teresės mamos. Kiekvienam naujam
kepimui būtinai palieka raugo, mat tešlos kėlimui mielių nenaudoja.
Kad nesupelytų ar nesudžiūtų, jį laiko šaldytuve. Iki kepant duoną
reikia daug patrepsėti. Ir užmaišius tešlą, ir ją kepant. Būtina
stebėti, kad neperrūgtų ir neapdegtų. Jeigu atšals tešla, ji neberūgs.
Duonos kepimo procesas užtrunka apie dvi paras. Į tešlą kmynų nededa,
kadangi taip pageidauja nuolatiniai klientai.
Formuojant kepalus, ant skardinių keptuvių dugno,
kad nepridegtų, kloja kopūstų lapus. Meškauskai kepa ir baltą duoną,
o šv. Kalėdoms ir Velykoms ir ragaišį. Ir visur natūralus šių
maisto produktų gamybos būdas. Taip iškepta juoda duona nesupelijusi
išstovi net pusantro mėnesio, todėl ją ypač mėgsta tolimųjų reisų
vairuotojai. Svarbu nedusinti duonos polietileniniame maišelyje
geriausia pridengti drobule ar rankšluosčiu.
Duonos paklausa didelė, tad Meškauskai kepa elektrinėje
krosnyje taip pigiau. Šiaip reikėtų gerų beržo, alksnio ar juodalksnio
malkų. Ąžuolinės ar uosinės netinka. Ir krosnį reikia mokėti pakrauti,
kad visi jos kraštai būtų vienodai įkaitę jeigu vienas kampas
gerai neįkais, duona liks pusžalė.
Iš krosnies ištraukta duona turi pagulėti, pamiegoti
bent 12 valandų, o visiškai subręsta po 72 valandų. Tai tikra naminė
duona ji ir pastovėjusi skani.
Panevėžys
Autoriaus nuotraukos
© 2010 XXI amžius
|