Ar teks užarti uogynus?
Nors nelengvai, tačiau mūsų
šalies kaimo žmonės greta tradicinių ūkininkavimo sričių - javų
auginimo, gyvulininkystės - imasi ir alternatyviojo kaimo verslų.
Ne vienas ūkininkas, siekdamas labiau specializuotis naujai pasirinktoje
šakoje, tradicinių sričių visai atsisako arba augina vieną kitą
gyvulį tik savo reikmėms. Prie pastovumo nuo tėvų ir senelių laikų
įpratusiam lietuviui ūkininkui persiorientuoti dirbti, gyventi
kitaip nėra lengva, tačiau negailestingi Europos ir pasauliniai
rinkos dėsniai nori nenori verčia mąstyti ir veikti kitaip nei
anksčiau.
Vienas iš alternatyvaus ūkininkavimo
verslų mūsų kaime yra pramoninė uogininkystė. Joje vyrauja braškių
bei juodųjų serbentų auginimas. Šias uogas plačiai augina ir Lenkijos,
Suomijos, kitų šalių ūkininkai.
Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis
sako, kad mūsų šalyje braškes augina apie 500 ūkininkų, kurių
dalį vienija ši draugija. Pats V.Juodsnukis su šeima prižiūri
beveik keturių hektarų braškyną. Bendrijos vadovas sunerimęs,
ar neprisieis kai kuriems ūkininkams dalį ar visus savo braškynus
užarti ir imtis kito verslo. Tokiems nuogąstavimams pamato yra.
Braškes auginti, jas rankomis nuimti, sandėliuoti, gabenti yra
gana brangu. Bet svarbiausia - dažnas braškių augintojas tvirtai
nežino, kur kruopščiai, rūpestingai užaugintą derlių realizuoti.
Lietuvos rinką užplūdo importinės uogos, ypač - iš Lenkijos, kurios
braškininkams mūsų pirkėjas - ranka pasiekiamas. Juolab kad užsienio
uogų produkcijai patekti į mūsų šalies rinką sudarytos itin palankios
sąlygos. Ir tuo užsieniečiai naudojasi. Maža to, kaimyninių šalių,
ypač Lenkijos, verslininkai kruopščiai, operatyviai ir profesionaliai
tiria mūsų rinkos paklausą ir reguliuoja savo produkcijos kainas.
Ko norėti, jei lenkiškos braškės patenka ne vien į mūsų miestų
prekybos centrus, turgavietes, bet randa paklausą ir mūsų kaimų,
miestelių parduotuvėse. V.Juodsnukis sako, kad mūsų uogos yra
ekologiškai švaresnės, sveikesnės nei užsienietiškos, tačiau mes
nemokame varžytis su apsukriais, nuovokiais užsienio verslininkais.
Viena iš išeičių uogininkystėje galėtų būti pavienių augintojų
vienijimasis į kooperatyvus.
Didelę patirtį uogininkystėje turi Anykščių rajono ūkininkas Albertas
Grigaliūnas. Jis prižiūri dešimt hektarų braškynų ir penkis hektarus
juodųjų serbentų. Šias uogas auginęs daugiau nei 20 metų, tik
pastarąjį dešimtmetį šį verslą gerokai išplėtojo, nes anksčiau
tiek žemės niekas neturėjo. Prieš kurį laiką ūkininkas užmezgė
glaudžius ryšius su Rygos verslininkais, kurie superka nemažą
dalį jo išaugintos produkcijos. Anykštėnas uogų augintojas sako
aiškiai matąs, kaip Latvijos rinka saugojama nuo importuojamos
produkcijos. Daugybė formalumų, biurokratinių barjerų, įvairių
mokesčių sistema Latvijoje sugalvota ne dėl būtinumo, o dėl vietos
rinkos apsaugos. Tik importui į Lietuvą durys atviros. Todėl Latvijos
uogos be didelio vargo pasiekia Vilnių, Kauną, aplinkinius miestelius
ir kaimus. Suomijoje uogų augintojai yra finansiškai remiami,
todėl jie ne vien užaugina galybę uogų, bet ir turi jų vėsinimo,
šaldymo įrangos. Lenkai inoringiems Anglijos pirkėjams siunčia
ne vien šaldytas, bet ir atvėsintas uogas, nes turi visą reikalingą
įrangą. Kaimyninėse šalyse uogų augintojo rūpestis yra vienas
- išauginti derlių, o visa kita - bendrijos, kuriai jis priklauso,
vadybininkų, maklerių reikalas. "Tad ir mes turime negaišdami
ir nedvejodami vienytis, kitaip pražūsime", - sako A.Grigaliūnas.
Bet čia pat papasakoja, kad Anykščiuose yra susibūręs nemažas
uogų augintojų kooperatyvas. Tik bėda esanti ta, kad kone kiekvienas
jo narys žiūri, kaip kuo greičiau ir daugiau gauti naudos sau.
Giliu patyrusio ūkininko įsitikinimu, iš tokio ūkininkavimo daug
naudos nebus. "Mes turime mokytis verslininkystės meno, paisyti
dorovės dalykų", - sako atkaklusis anykštėnas.
Paklaustas apie uogų augintojų šios dienos rūpesčius, Lietuvos
augalų apsaugos tarnybos viršininkas Edmundas Markevičius sako,
kad pasaulio rinka įvairiausiais žemės ūkio produktais, taip pat
ir uogomis bei vaisiais, yra perpildyta, visur vyksta nuožmi kova
už produkcijos realizaciją. Joje ypač daug reiškia tos produkcijos
kokybė, informacijos gausa, firmos, kuri gamina tą produkciją,
įvaizdis. Tai pasakytina ir apie uogininkystę.
"Uogas auginti mes mokame, - sako E.Markevičius. - Be to,
mūsiškės yra žymiai ekologiškesnės nei, pavyzdžiui, lenkiškos,
kurios, drąsiai galima sakyti, yra užterštos chemikalais. Tačiau
mūsų uogininkai negauna pakankamai informacijos apie braškių,
serbentų veisles. Pavyzdžiui, šiemet į mūsų šalį iš užsienio buvo
įvežta 97 tūkst. braškių daigų, iš jų apie 77 tūkst. - iš Lenkijos.
Ir žmonės juos noriai pirko. O štai čia pat Babtuose, Lietuvos
sodininkystės ir daržininkystės instituto laukuose, buvo užartas
didelis kiekis gerų veislių braškių daigų. Nežinia, kas dėl to
kaltas, bet taip neturėtų būti. Viena išeičių taisyti sudėtingai
situacijai uogininkystėje galėtų būti uogų augintojų grupių kūrimas,
kooperacija. Bet ir čia yra povandeninių rifų. Ne kartą teko girdėti,
kai įstojęs į kooperatyvą jo narys dar dalį savo produkcijos aplinkiniais
keliais realizuoja kitur, kad tik daugiau naudos sau išplėštų.
Tai nesąžininga. Ne aš turėčiau aiškinti, kad kiekvienas kooperatyvo
narys turi paklusti bendrijos drausmei, paisyti jos interesų.
Tada atsiras lėšų rinkos paieškai, kitiems reikalams."
Panevėžio rajono ūkininkas Aleksas Speičys su kartėliu atsiliepė
apie valstybinę įmonę "Anykščių vynas".
"Pabrėžiu, - sakė A.Speičys. - Kalbu ne apie kokią privačią
bendriją ar ūkininką, o apie stambią valstybinę įmonę."
Panevėžietis gerai prisimena, kaip prieš porą metų ši įmonė ragino
šalies ūkininkus auginti kuo daugiau juodųjų serbentų, žadėdama
padėti derlių sudoroti, neblogai atlyginti. Žmonės puolė sodinti,
plėsti serbentynus. Bet šiemet "Anykščių vynas" pareiškė,
kad jiems tų uogų nereikia. Ką dabar daryti tiems žmoneliams,
įdėjusiems lėšų, daug triūso, vargo? Nebent tuos uogynus užarti.
"Bet gal dar neskubėkime, reikia galvoti, tartis, ieškoti
išeities", - mąsto ūkininkas.
Alternatyvusis ūkininkavimas nėra lengvai pasiekiama duona. Bet
ar vien tik tai? Rinkos brūzgynuose stringa tradiciniai pienininkystės,
mėsininkystės, grūdų ūkiai.
Pažangių užsienio valstybių praktika byloja, kad nūdienos ir rytdienos
ekonomikos sąlygomis be vadinamojo alternatyviojo ūkininkavimo
neišsiversime. Savo vietos jame ieško ir uogininkystė.
Benjaminas ŽULYS
© 2001 "XXI amžius"