Lietuva Bergeno dienose
|
Įvairių šalių atstovai ragauja
lietuviškų žolelių arbatą su medumi
Mindaugo Butnoriaus nuotrauka
|
|
Išskirtinėje lietuviškoje virtuvėje
ruginė duona, grikinė banda, sūris
ir nuostabiai kvepiantis skilandis
Mindaugo Butnoriaus nuotraukos
|
Spalio 26 dieną Norvegijoje, Bergene, vykusiame renginyje Kultur på tvers skirtingų kultūrų atstovai galėjo artimiau susipažinti su įvairių tautų tradicijomis bei kultūros ypatumais. Bergeno lietuvių bendruomenė pristatė savo gimtinę Lietuvą.
Susirinkusiuosius lietuvius ir kitų šalių atstovus labiausiai domino išskirtinė mūsų šalies virtuvė. Svečiai iš Dzūkijos nacionalinio parko Dalia Blazulionytė ir Mindaugas Bukauskas pristatė tradicinę lietuvišką virtuvę ir pavaišino susirinkusius rugine duona, šimtalapiu, grikine banda, sūdytais ir rūkytais lašiniais, žolelių arbatomis su medumi, mažiausiųjų mėgstamu šakočiu ir kitais lietuviškais patiekalais. Ypač daug pagyrų sulaukė ypatingo skonio duona ir nuostabiai kvepiantis skilandis. Tautiniais kostiumais pasipuošęs jaunimas demonstravo juostų pynimo meną bei dalijo informacines knygutes apie Lietuvą. Norvegijos atstovės, puikios norvegiškų tautinių juostų pynėjos, mielai sutiko šio meno pamokyti ir lietuvių mergaites, o dzūkiškam tautiniam kostiumui dalijo komplimentus. Šventėje buvo galima pasigrožėti Bergene gyvenančių lietuvių įamžintomis lietuviško kraštovaizdžio nuotraukomis, kurių pristatymą inicijavo dienraščio Norvegijos žinios įkūrėjas Mindaugas Butnorius. Buvo rodomas filmas Neregėta Lietuva, kuris norvegams padarė didelį įspūdį. Daugelis susirinkusiųjų sutiko, jog Lietuvos kraštovaizdis nedaug nusiledžia norvegiškam.
Renginyje dalyvavo daug lietuvių. Visiems visada smagu gerai praleisti laiką tarp tautiečių su tradicine ant ajerų kepta duona ir pašnekesiais gimtąja kalba.
Rūta Gečaitė
© 2013 XXI amžius
|