Užkrečiantys pavyzdžiai
Sveiko maisto šventėje ir jaunoji, ir vyresnioji
karta
Jolita ŽURAUSKIENĖ
|
Nugalėtojai su renginio
vedėjomis Dėdenyte ir Agotėle
|
|
Ukmergės astmininkų klubas
paruošė patiekalų iš moliūgų
|
Ukmergės sveikuolių klubo rengiama sveiko maisto
šventė buvo skirta Advento laikotarpiui. Joje dalyvavo mūsų miesto
sveikuoliai, Užupio vidurinės, Dukstynos pagrindinės mokyklos, Jono
Basanavičiaus gimnazijos, vaikų darželio Nykštukas kolektyvai,
Lyduokių, Varinės, bendruomenės nariai, Sližių moterų klubo Seklyčia,
astmininkų, pedagogų veteranų Dar ne ruduo, Bočių atstovai.
Renginį vedė Dėdenytė (Rasa Graužinienė) ir Agotėlė
(Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė), susirinkusius linksmino Sližių
folklorinis ansamblis Siemanys, kuriam vadovauja Stasė Novikienė.
Sveiko maisto šventės reikalingos ne vien tam,
jog smagu būti kartu, bendrauti, paragauti įvairių patiekalų, dalintis
receptais. Sveiko maisto šventės reikalingos tam, kad žmonės atrastų
tikrąjį gyvenimo kelią, sugebėtų atsirinkti tai, kas sveika ir natūralu.
Ypač smagu, jog tuo keliu pasuka vis daugiau jaunimo, pabrėžė
Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.
Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos tarybos
pirmininkė Elena Mirinavičienė džiaugėsi sveikos gyvensenos renginiais,
kurie finansuojami iš projektų. Šiais metais finansuota per trisdešimt
sveikatos projektų.
Visi šventės dalyviai originaliai papuošė Adventui
skirtus stalus, pateikė gausybę patiekalų, įdomiai juos pristatė.
Susirinkusius sužavėjo Užupio vidurinės mokyklos komandos, kuriuos
paruošė mokytoja Birutė Tiškevičienė, muzikinis pasirodymas. Apsivilkę
lininiais drabužiais, atsinešę senovinių buities rakandų mokiniai
siūlė paragauti neįprastų patiekalų kokosinių varškės ledų, šermukšnių,
bazilikų uogienės, pieniškų saldainių. Nuo jaunimo neatsiliko ir
Bočių kolektyvas. Apsirengę daržovėmis, jie sudainavo smagią dainą
ir pašoko. Ant jų stalo puikavosi senolių patiekalai įdaryti svogūnai,
kviečių kepsniukai, pyragai. Pedagogai-veteranai patarė, kaip ilgiau
išsaugoti sveikatą ir paragino paskanauti Labanoro girioje rinktų
gėrybių. Šventės dalyviai pateikė įvairiausių gėrimų, sulčių, kisieliaus,
patiekalų iš aguonų, kviečių, moliūgų bei kitų daržovių. Ant bitininko
Vytauto Markausko stalo puikavosi bičių duonelės ir medaus mišinys,
pirties medus su eukaliptu, spiritinis pikio tirpalas, miško, liepų,
rapsų, grikių medus, bičių pienelis.
Visiems šventės dalyviams buvo įteikti diplomai.
Komisija, kurią sudarė Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos tarybos
pirmininkė E. Mirinavičienė, tarybos narys A. Kalesnikas, gydytoja
Dalia Valiukevičienė, literatė Leonora Jankeliūnienė, portalo Ukmergietis.lt
žurnalistė Vitalija Čipaitė pagrindinius apdovanojimus skyrė penkioms
komandoms: už originalumą Bočiams, už puošnumą vaikų darželiui
Nykštukas, už geriausią patiekalų pristatymą Užupio vidurinės
mokyklos kolektyvams, už aktyviausią dalyvavimą Sližių bendruomenei,
už sveikiausių produktų pristatymą bitininkui V. Markauskui.
Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos mokytoja
Jūratė Mišinienė mano, jog su meile paruoštas maistas tikra atgaiva.
Žinoma, gaminant sveiką maistą prie jo reikia daugiau patūpčioti.
Tačiau jis ir pigesnis, ir skalsesnis. Į patiekalus dedu daug savo
išaugintų prieskonių, kurie suteikia ypatingą aromatą ir skonį.
Naudoju tik savas daržoves ir vaisius, sakė pedagogė.
Ukmergė
Autorės nuotraukos
© 2010 XXI amžius
|