2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Sveiko maisto šventėje –  ir jaunoji, ir vyresnioji karta

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Nugalėtojai su renginio
vedėjomis Dėdenyte ir Agotėle

Ukmergės astmininkų klubas
paruošė patiekalų iš moliūgų

Ukmergės sveikuolių klubo rengiama sveiko maisto šventė buvo skirta Advento laikotarpiui. Joje dalyvavo mūsų miesto sveikuoliai, Užupio vidurinės, Dukstynos pagrindinės mokyklos, Jono Basanavičiaus gimnazijos, vaikų darželio „Nykštukas“ kolektyvai, Lyduokių, Varinės, bendruomenės nariai, Sližių moterų klubo „Seklyčia“, astmininkų, pedagogų  veteranų „Dar ne ruduo“, „Bočių“ atstovai.

Renginį vedė Dėdenytė (Rasa Graužinienė) ir Agotėlė (Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė), susirinkusius linksmino Sližių folklorinis ansamblis „Siemanys“, kuriam vadovauja Stasė Novikienė.  

„Sveiko maisto šventės reikalingos ne vien tam, jog smagu būti kartu, bendrauti, paragauti įvairių patiekalų, dalintis receptais. Sveiko maisto šventės reikalingos tam, kad žmonės atrastų tikrąjį gyvenimo kelią, sugebėtų atsirinkti tai, kas sveika ir natūralu. Ypač smagu, jog tuo keliu pasuka vis daugiau jaunimo“, – pabrėžė Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkė Elena Mirinavičienė džiaugėsi sveikos gyvensenos renginiais, kurie finansuojami iš projektų. Šiais metais finansuota per trisdešimt sveikatos projektų.

Visi šventės dalyviai originaliai papuošė Adventui skirtus stalus, pateikė gausybę patiekalų, įdomiai juos pristatė. Susirinkusius sužavėjo Užupio vidurinės mokyklos komandos, kuriuos paruošė mokytoja Birutė Tiškevičienė, muzikinis pasirodymas. Apsivilkę lininiais drabužiais, atsinešę senovinių buities rakandų mokiniai siūlė paragauti neįprastų patiekalų – kokosinių varškės ledų, šermukšnių, bazilikų uogienės, pieniškų saldainių. Nuo jaunimo neatsiliko ir „Bočių“ kolektyvas. Apsirengę daržovėmis, jie sudainavo smagią dainą ir pašoko. Ant jų stalo puikavosi senolių patiekalai – įdaryti svogūnai, kviečių kepsniukai, pyragai. Pedagogai-veteranai patarė, kaip ilgiau išsaugoti sveikatą ir paragino paskanauti Labanoro girioje rinktų gėrybių. Šventės dalyviai pateikė įvairiausių gėrimų, sulčių, kisieliaus, patiekalų iš aguonų, kviečių, moliūgų bei kitų daržovių. Ant bitininko Vytauto Markausko stalo puikavosi bičių duonelės ir medaus mišinys, pirties medus su eukaliptu, spiritinis pikio tirpalas, miško, liepų, rapsų, grikių medus, bičių pienelis.  

Visiems šventės dalyviams buvo įteikti diplomai. Komisija, kurią sudarė Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkė E. Mirinavičienė, tarybos narys A. Kalesnikas, gydytoja Dalia Valiukevičienė, literatė Leonora Jankeliūnienė, portalo „Ukmergietis.lt“ žurnalistė Vitalija Čipaitė pagrindinius apdovanojimus skyrė penkioms komandoms: už originalumą – „Bočiams“, už puošnumą – vaikų darželiui „Nykštukas“, už geriausią patiekalų pristatymą – Užupio vidurinės mokyklos kolektyvams, už aktyviausią dalyvavimą – Sližių bendruomenei,  už sveikiausių produktų pristatymą – bitininkui V. Markauskui.

Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos mokytoja Jūratė Mišinienė mano, jog su meile paruoštas maistas – tikra atgaiva. „Žinoma, gaminant sveiką maistą prie jo reikia daugiau patūpčioti. Tačiau jis ir pigesnis, ir skalsesnis. Į patiekalus dedu daug savo išaugintų prieskonių, kurie suteikia ypatingą aromatą ir skonį. Naudoju tik savas daržoves ir vaisius“,– sakė pedagogė.  

Ukmergė
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija