Žvilgsnis
Pasienio fiesta trina stereotipus Daiva Červokienė
| Šventę Veisiejuose puošė jaunimo šokių
kolektyvai Romo Sadausko nuotrauka |
| Į Veisiejų senojo dvaro parką žengia
Lazdijų rajono turizmo informacijos centro darbuotojai Autorės nuotrauka
|
| Paminklas Emilijai Pliaterytei Kapčiamiesčio
centrinėje aikštėje |
| Kulinarinio šou dalyviai Romo Sadausko
nuotrauka | Vienuoliktoji Lazdijų
krašto šventė Pasienio fiesta subūrė daug rajono gyventojų, kraštiečių bei svečių
iš įvairių Lietuvos kampelių ir kaimyninių valstybių. Tradiciškai šventėje dalyvavo
delegacijos iš Lenkijos, Baltarusijos, Kaliningrado srities. Fiestos renginiai
vyko įvairiose Lazdijų rajono vietose, tačiau daugiausia šventinio šurmulio būta
Lazdijuose Baltojo ežero paplūdimyje ir rekonstruotame Veisiejų senojo dvaro parke.
Kibkit, žuvelės Tradicinė šventės
dalis spiningavimo varžybos. Ir neatsitiktinai: Lazdijų rajone gausu ežerų,
pats didžiausias yra Dusia, trečias pagal dydį Lietuvoje. Netoli yra Metelys,
Obelija (šis priklauso jau Alytaus r.), juose gausu žuvų, žmonėms žvejyba buvo
svarbus užsiėmimas. Spiningavimo varžybos Lazdijų r. savivaldybės
mero taurei laimėti vyko Baltojo ežere. Jose dalyvavo 30 žvejų iš skirtingų Lietuvos
vietų: Alytaus, Druskininkų, Palangos, Kauno ir kitų. Buvo pagautos 7 įskaitinės
lydekos. Lazdijų r. savivaldybės mero Arūno Margelio taurę laimėjo Tomas Valentukonis
iš Alytaus. Jis sugavo 1045 g svėrusią lydeką. Daugiausia žuvų, kurios svėrė 1090
g, sugavo Ąžuolas Baležentis, didžiausią ešerį (390 g) ištraukė Aurimas Puniškis.
Tarp varžybų dalyvių buvo ir viena moteris. Lazdijietei Ingridai Vincevičiūtei,
pernai tapusiai spiningavimo varžybų nugalėtoja, išlupusiai 2 lydekas, buvo įteiktas
specialus prizas. Beje, visos per varžybas sugautos žuvys
paleistos atgal į Baltojo ežerą. Kulinarinis šou
Nauju šventės akcentu šiemet tapo kulinarinis šou Žuvis kitaip. Jo sumanytojai
Lazdijų turizmo informacijos centro bei rajono visuomenės sveikatos biuro darbuotojai
pasiūlė į tradicinį dzūkų valgį pasižiūrėti kūrybiškai. Pasak jų, daug žmonių
valgo tik keptą ar rūkytą žuvį, o reikia ieškoti būdų, kaip žuvį gaminti sveikiau.
Dalyvauti kulinariniame šou užsiregistravo šešios komandos,
atvyko penkios. Nė viena nežinojo, iš kokios žuvies teks ruošti patiekalą, viskas
paaiškėjo burtų keliu. Šventės organizatoriai pasiūlė komandoms per dvi valandas
paruošti upėtakį, karšį, šamą, ungurį ir eršketą. Netrukus oras pakvipo kepta,
marinuota žuvimi ir žuviene. Varžytuves laimėjo Metelių
kaimo komanda, paruošusi aliejuje virtą eršketą. Trys moterys, Metelių kapelos
vadovė Danguolė Alksninienė, jos sesuo ir dukra, ištraukusios eršketą labai nustebo
buvo nusiteikusios gaminti patiekalą iš vietinių žuvų pagal tradicinius krašto
receptus. Tad kiek pasvarsčiusios nutarė ir eršketą gaminti
tradiciškai: gausiai ištrynė druska, tada nuplovusios pabarstė pipirais, po 1015
min. apvoliojo miltuose ir virė aliejuje. Tai Danguolės iš mamos, kuri buvo
gera kulinarė, perimtas receptas. Pasak D. Alksninienės, dauguma meteliškių receptų
yra labai paprasti, be įmantrių prieskonių, bet gardūs.
Net patyrusios šeimininkės šventėje būtų radusios ko pasimokyti. Dėmesį atkreipė
žvejas iš Kučiūnų Albinas Kamarūnas, kurio vadovaujama komanda ruošė marinuotą
karšį. Užpylęs ant karšio gabalėlių marinato iš aliejaus ir acto, kučiūniškis
nepaleido iš rankų indo, vis purtė jame žuvį. Receptą A. Kamarūnas sakė radęs
rusiškame žurnale. Sibiro žvejai, pagavę žuvį, taip ją pamarinuoja 40 minučių
ir valgo žalią. Pasak kučiūniškių, toks marinavimo būdas tinka neriebioms žuvims,
užkandį galima pagardinti svogūnais, pabarstyti pipirais ir druska. Jei žuvį ketinama
valgyti kitą parą, indą pakanka purtyti rečiau kas porą valandų po 10 min.
Lazdijietis Sigitas Babarskas su komanda iš upėtakio paruošė du patiekalus: marinuotą
upėtakio filė ir žuvienę iš upėtakio kaulų, pelekų, galvos. Sriuba gardžiai kvepėjo,
nes į puodą buvo įmesta džiovinto kadagio šakelė su uogomis, jų dzūkai deda į
įvairius patiekalus. Lazdijiečiai ragino valgant tokią sriubą nepagailėti įsidėti
grietinės ir sviesto: žuvis buvo neturtingųjų valgis, todėl viskas, kas riebu,
tinka prie jos. Trina stereotipus
Lazdijų meras Arūnas Margelis tikino, kad tarptautinė Pasienio fiesta ne šiaip
sau šventė, o noras suartinti kaimynus, kuriuos daug metų skyrė sienos, atkreipti
tautiečių ir svečių dėmesį į besitvarkančius pasienio miestus ir miestelius, jų
nuostabią gamtą, vandens ir dviračių turizmui pritaikytą aplinką, guiti stereotipą,
kad pasienis asocijuojasi su netvarka, automobilių ir vilkikų eilėmis. Daugelis
užsienio svečių ir turistų pažintį su Lietuva pradeda nuo Lazdijų, tad laikas
žinoti, kad pačiame miesto centre, prie bažnyčios, rekonstruotoje aikštėje trykšta
naujas fontanas, stovi 30 suolų ir šiukšliadėžių. Dar vienas fontanas Lazdijuose
čiurlena prie Kultūros centro, buvusios sinagogos. Lazdijų gyventojai giriasi,
kad pagal fontanų skaičių miestas vejasi sostinę, gamta ir žmonės pasirūpino,
kad rajone būtų ką veikti vandens, pėsčiųjų ir dviračių turizmo gerbėjams.
Atvykusiems į tradicinę Lazdijų rajono šventę Pasienio fiesta žurnalistams šeimininkai
ne tik parodė daugybę renginių, bet ir pasiūlė turiningą informacinį turą Atrask
Lazdijus! Buvo pristatyti Metelių regioninio parko didieji ežerai ir baigiama
įrengti šio regioninio parko lankytojų centro ekspozicija, Lazdijų miesto naujovės,
Emilijos Pliaterytės veiklą ženklinančios vietos Kapčiamiestyje ir Veisiejų seniūnijoje,
paminklas E. Pliaterytei (18061831) atnaujintoje Kapčiamiesčio centrinėje aikštėje.
Lazdijų rajonas Autorės ir Romo Sadausko nuotraukos
© 2014 XXI amžius |